Възможността за собствен бизнес в чужбина звучи някак си авантюристично. Някои браншове обаче се развиват доста бързо и успешно. Това налага и прилагането на по-гъвкави подходи, за да бъде бизнесът още по-успешен. Пример може да се даде с транспортния бранш.

През последните две години се наблюдава дефицит в търсенето на шофьори на ТИР-ове. Това кара част от компаниите да търсят алтернативни варианти за набиране на персонал. Един от тях е предлагане на шофьора да стартира собствен бизнес. „Това става като даваме на служителя камион под наем срещу добра такса, карти за гориво и товарите. Целта им е да работят така, че в рамките на месеца да реализират максимално много километри. Месечно могат да печелят и над 2500 EUR”, обяснява за Факти.бг Георги Михов, управител на транспортна фирма „Сан Хосе Лопез”, която предлага услугата.

Разбира се има и рискове. Единият е, че ако нещо се случи, наемът върви и трябва да се плати. „Другият е, че ако шофьорът иска да излезе в отпуск за един месец, той трябва пак да намери кой да го замести, защото в противен случай ще е на загуба, тъй като ще трябва да плати наем, а няма да е спечелил пари от курсове през въпросния месец. Съществува опция шофьорът сам да си намери заместник”, допълва Михов.

Месечният наем е 1500 EUR плюс 3 евроцента на километър, които са амортизационни отчисления на камиона. Цената включва застраховки, смяна на масла, гуми и части.

fakti.bg