За много хора, Германия е предизвикателство, което предприемат трудно, заради езика. От HRSFUTURE помагаме на хора, които търсят работа в Германия, как по-лесно да се справят и по-добре да се подготвят преди да заминат.

Немската култура, все още държи на знанията по немски език и приоритизира, знаещите езика с по-добре платени позиции. В днешно време съществуват различни опции, с които човек може лесно да подобри знанията си по немски език. Такъв пример са, както физическите уроци, така онлайн уроци или пък съществуващи мобилни приложения, от които човек може лесно да учи в забързаното ежедневие.

По-долу може да разгледате примери, откъде и как може да учите немски език:

 

Уроци с Дойче Веле

 

Така нареченият “Deutsch im Job – Profis gesucht”е подходящ за хора, които вече са преминали нивата А1 и А2. Курсът е напълно безплатен и след всеки урок са представени тестове, с които човек да провери и затвърди знанията си. Тематиката заложена в самия курс е свързана с сфери като: търговия, работа с техническо оборудване, работа като болногледачи, поддържка на сгради, кулинарни изкуства.

Уроци с мобилно приложение B2-Beruf

Приложението е изключително интерактивно. Има разнообразни упражнения – слушане, граматика, лексика, писане и говорене. След направено упражнение, приложението автоматично поправя грешките, така че винаги може да сте наясно, къде сте допуснали грешка. Отново разнообразни теми, свързани с работа, преместване, клиенти, комуникация и други.

 

 

Курс към Гьоте институт

 

Не на последно място, така всеизвестният Гьоте институт, дава възможност на всеки да изучава немски език и онлайн, независимо до кое ниво е достигнал. Първите две нива – (А1 и А2) се набляга, както на граматика, така и на видовете професии, семеен живот, училище, общуване с хора в различна среда и ситуации и много други теми.

B1 ниво навлиза в деловия свят, водене на писмена кореспонденция с различните институции, както и писането на молби, мотивационни и други писма, било то за работа, някоя институция или търговска верига.

След завършване на B2 в немския език, човек вече усвоява разговорния език с по- сложни изречения и комуникира по-свободно. Нивото е посветено на делова кореспонденция, бизнес отношения, интервюта за работа с различни специалисти, културни и социални мероприятия, както и сферата на услугите в различни ситуации.

 

Мобилно приложение за работа с грижи на възрастни хора

Вие сте чужденец/ка и желаете да имигрирате в Германия и да се слеете в пазара на труда в социалните услуги. Немска асоциация “IQ”е създала приложение, чрез което всеки желаещ да подобри езиковите си познания за работа в сферата с грижите за болни и възрастни хора. Приложението, което може да си свалите е: “Ein Tag Deutsch in der Pflege”. Това приложение е разработено за хора, които вече имат основни познания по немски език и може да продължат от  B1 ниво. Натрупването на лексикални познания се осъществява, чрез игри и конкретни задачи в областта. Разиграват се ситуации, в които Вие обслужвате нуждите на възрастни в болнично заведение. Наличен е и богат речник с терминологии в сферата на грижите към възрастни хора.

Малко над 15% от всички германци са на 70 или повече години и тенденцията нараства. Експертите прогнозират, че през 2050 г. всеки пети жител на Германия ще принадлежи към тази възрастова група. Със сигурност много възрастни хора са здрави, живеят самостоятелно и са изключително активни. Въпреки това дялът на възрастните хора, които не могат да живеят без чужда помощ нараства, и то бързо. Грижата за възрастни хора е изтощителна. Медицинският персонал трябва да бъде не само годен и надежден, но и психически стабилен. Възрастните често говорят за проблемите, с които живеят и са нетърпеливи.

Това означава, че има и ще има сериозна необходимост от квалифицирани медицински сестри. Старческите домове, с които сме запознати ще останат и много медицински сестри ще продължат да намират работа там. Почасова работа за болногледачи в малките жилища на възрастните придобива все по-важно значение. Тази подкрепа е необходима, за да могат възрастните хора да продължат да живеят до голяма степен независимо. Третата област, в която са необходими много специалисти, е т.н. мобилно обслужване, което също дава възможност на възрастните хора да останат в домовете си.